Cukr se používá jako sladidlo, konzervační látky aj. Vyrábí se v cukrovarech, v ČR a dalších státech Evropy z cukrové řepy, jinde z cukrové třtiny a dalších plodin.
Cukr může být:
- Sacharóza – látka, kterou obvykle sladíme potraviny – disacharid
- Glukóza – hroznový cukr – jednoduchý – monosacharid
- Fruktóza – ovocný cukr – jednoduchý – monosacharid
Tržní druhy cukru
- krystal
- krupice
- moučkový
- kostkový
- bridge cukr
Kostkový cukr
Kostkový cukr je potravinářský cukr upravený do podoby kostky. Nejčastěji se jedná o sacharózu, získávanou zpravidla z řepy cukrovky nebo cukrové třtiny.
Až do poloviny 19. století se cukr distribuoval převážně ve formě cukrových homolí. Za objevitele kostkového cukru je považován Jakub Kryštof Rad, jenž byl ředitelem dačické rafinérie. Kostkový cukr si nechal patentovat v roce 1841. Jeho první kostky měly rozměry hran 1,2 cm a 1,5 cm. Později se začaly u různých výrobců lišit a také tvar se měnil od krychle po různé geometrické tvary.
Barevnost může být různá, ale nejčastěji se lze setkat s bílou barvou, jež je způsobena užitím rafinovaného cukru bez přídavku barviv.
Kostka cukru byla zvolena vládou ČR jako symbol jejího předsednictví EU v některých propagačních materiálech.