Cukrářské výrobky

Obsah

Cukrářské výrobky mají většinou sladkou chuť, lákavý vzhled a zpravidla krátkou trvanlivost. Skládají se obvykle ze tří částí:

  1. korpus – je základní hmota, obvykle pečená
  2. náplň – tvoří různé krémy a nádivky
  3. poleva

Cukrářské výrobky se připravují z mouky, cukru, tuku, vajec, mléka, kakaa, jádrovin, medu, ovoce, čokolády apod.

Korpusy

Jsou upečená těsta a hmoty, které se podle charakteru výroby rozlišují na:

  1. linecké těsto – základní surovinou je mouka, tuk, cukr v poměru 3:2:1. Mohou se přidávat různé přísady.
  2. linecké těsto třené – připravuje se ze stejných surovin jako linecké těsto, obsahuje více tuku, má volnější konzistenci, zpracovává se stříkáním.
  3. vaflové těsto – připravuje se z mouky, tuku, cukru, jádrovin v poměru 2:2:1:1. Mohou se přidávat přísady (skořice, kakao, vanilkový cukr apod.)
  4. listové těsto – upravuje se z mouky, vody, tuku, octa, soli a malého množství žloutků. Vodová a tuková část se společně několikrát provalují a překládají.
  5. pálené těsto – výroba z vajec, vody, tuku, soli a mouky. Atd.

Náplně

  1. bílkový sníh
  2. šlehačka
  3. pařížský krém – ušlehaná svařená smetana s čokoládou
  4. tukové krémy
  5. žloutkové krémy
  6. tuhé nádivky – kaštanová, nugátová, ořechová aj.

Polevy

Fondánová, bílková, rosolová, čokoládová. Nebo se používají tvárlivé hmoty např. griláž, marcipán apod.

Jakostní výrobek má lákavý vzhled, příjemnou vůni a chuť.

Trvanlivé pečivo

Hlavní surovinou je hladká pšeničná mouka, v malé míře žitná (perníky).

Další suroviny: cukr, škrobový sirup, med, tuky, sušené mléko, sušená vejce, sladový výtažek, kypřidla, koření, silice, aroma a další

Dělení trvanlivého pečiva

  1. Perníky – na strouhání, plněné, plněné máčené, glazované perníčky…
  2. Sušenky – neplněné, plněné (Disko), plněné polomáčené, máčené…
  3. Oplatky – na zmrzlinu, plněné, polomáčené, máčené…
  4. Suchary – dietní, karlovarské dětské…
  5. Piškoty – dětské, cukrářské

Cukrovinky

Cukrovinky mají vysokou energetickou hodnotu, neobsahují ale žádné biologicky cenné látky.

Dělíme je na:

  1. nečokoládové – výrobky z cukru, škrobového sirupu, medu, tuku, sušeného mléka, barviv, aromat a dalších látek (kandyty – tvrdé bonbony zpracované lisováním – drops(bez náplně), furé – s náplní)
  2. čokoládové – máčené, lisované, dražé