Výrobky z opracovaného syrového nebo předvařeného masa, tuku, vnitřností (drobů), krve, přísad a dalších látek.
Nejdůležitější výrobní operace:
- mletí, rozmělnění, solení, míchání, přidání pomocných surovin..
- plnění (narážení) do obalů, nebo forem
- tepelné opracování, např. vaření, uzení, pečení
- sušení, zrání (trvanlivé výrobky)
Rozdělení masných výrobků
- Drobné masné výrobky – párky, špekáčky, klobásy.
- Měkké salámy – např. Gothaj, Junior.
- Trvanlivé salámy – málo vody, probíhá sušení, zrání
- Vařené masné výrobky – jaternice, jelita, tlačenky.
- Pečené masné výrobky – sekaná pečeně.
- Speciality – debrecínská pečeně.
- Ostatní masné výrobky – např. huspenina.
- Drůbeží masné výrobky – velmi rozšířené na trhu
- Masové konzervy: např. maso ve vlastní šťávě, hotové masové pokrmy (guláš), paštiky, krevní výrobky.