Obsah
Ovocná šťáva
Šťáva, která má 100 % podíl ovocné nebo zeleninové složky, může být označena jako džus. Může být přislazovaná, přidané vitamíny (vitaminizovaná) a minerální látky, dále kyselinu citronovou. Nesmí obsahovat konzervanty, umělá sladidla, barviva a jiné látky.
Ovocný nektar
Má nižší než 100 % podíl ovocné nebo zeleninové složky – dolní hranice je 25 %. Může být přislazovaný přírodními cukry i sladidly, nebo medem.
Obohaceny o vitamíny, minerály, ale nesmí obsahovat barviva, konzervanty ani jiné přídavné látky.
Ovocný nápoj
Méně než 25 % složky (záleží na druhu ovoce a zeleniny). Kromě látek uvedených u šťáv a nektarů mohou obsahovat konzervanty, barviva, aromata.
Ovocná limonáda
Má jen velmi malé množství ovocné složky (záleží na druhu ovoce), často sycena oxidem uhličitým a obsahuje přídavné látky.
Pokud nealkoholický nápoj vůbec neobsahuje ovocnou složku, nelze ho označit za ovocný, ale pouze za nealkoholický nápoj s příchutí.
K nejoblíbenějším chutím patří v Česku pomeranč, multivitamin a jablko, jahoda a ananas. Ovoce pochází z celého světa.
K výrobě litru pomerančového džusu je potřeba 2,5 kila (15 kusů) pomerančů, k výrobě jednoho litru jablečného džusu jsou zapotřebí 2 kg jablek.