Alkoholické nápoje jsou produktem kvasného průmyslu – kvasinky přeměňují roztok cukru na alkohol a oxid uhličitý. Společným znakem je obsah etanolu (etylalkoholu) v různé koncentraci (více než 0,75 %).
Pitný líh
Hlavními surovinami jsou brambory, melasa a obilí. Vyrábí se zkvašením sladké zápary čistou kulturou kvasinek, prokvašená surovina se destiluje – oddělí se etanol.
Po první destilaci obsah vyšších alkoholů, tzv. přiboudliny – proto se provádí opakovaná destilace.
Rafinovaný líh má 96% – 97% etanolu.
Použití: k výrobě lihovin, kyseliny octové, v lékařství a kosmetice.
Lihoviny
Rozdělují se podle surovin a způsobu výroby:
- Pravé (ušlechtilé) destiláty – vznikají destilací zkvašené ovocné nebo obilné, následně zrají několik let např. v dubových sudech. Vzniká tak typická chuť, naopak ztrácí příchuť lihovou.
- destiláty z vína – brandy (vínovice), cogňak (koňak)
- ze švestek – slivovice
- z třtiny cukrové – rum
- z kukuřice, ječmene, sladu – Whisky
- Řezané destiláty – mícháním pravých destilátů s čistým pitným lihem v různém poměru
- Značkové lihoviny – směs destilátů, jemného lihu a výluhů, koření, bylin, plodů, kůry, cukru (např. Becherovka)
- Konzumní lihoviny – z pitného lihu, trestí, silic, cukru, barviv (např. Tuzemák, vaječný koňak, peprmintka)