Obsah
Koření jsou různé části rostlin, v nichž jsou obsaženy aromatické látky (silice). Patří k němu sušené kořeny, kůra, semena, poupata, bobule nebo jiné části rostlin.
Koření dodává pokrmům chuť a vůni, povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá vylučování žaludečních šťáv a tím podporuje trávení.
Dříve se koření používalo hojně i v lidovém léčitelství.
Rozdělení koření
Podle účinků na lidský organismus:
- prospěšné (paprika, celerový a petrželový list atd.)
- neškodné (skořice, vanilka a další)
- dráždivé (pálivá paprika, pepř, chillies)
Podle botanického původu:
- plody a semena
- květy a poupata
- kůra
- kořeny a oddenky
- listy a natě
Plody a semena
- Pepř
- Muškátový ořech a květ
- Paprika
- Hořčičné semeno
- Chillies
- Nové koření
- Kardamon
- Sezamové semínko
- Kmín
- Jalovec
- Kmín římský
- Badyán
- Anýz
- Vanilka
- Koriandr
- Fenykl
Květy a poupata
- Hřebíček
- Šafrán
- Kapary
- Levandule
Kůra stromů
- Skořice
Směsi koření
Usnadňují přípravu pokrmů. Rozlišují se jednoúčelové směsi (např. Zabijačkové koření, Koření na špagety a další)
nebo víceúčelové směsi (např.: kari koření, Chilli koření a další) a směsi koření se solí.
- Mletá masa
- Barbecue
- Gulášové koření
- Zabijačkové koření
- Kari
- Čína
- Ryby
- Perníkové koření
- Kuře pečené a další.