Koření

Obsah

Koření jsou různé části rostlin, v nichž jsou obsaženy aromatické látky (silice). Patří k němu sušené kořeny, kůra, semena, poupata, bobule nebo jiné části rostlin.

Koření dodává pokrmům chuť a vůni, povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá vylučování žaludečních šťáv a tím podporuje trávení.

Dříve se koření používalo hojně i v lidovém léčitelství.

Rozdělení koření

Podle účinků na lidský organismus:

  • prospěšné (paprika, celerový a petrželový list atd.)
  • neškodné (skořice, vanilka a další)
  • dráždivé (pálivá paprika, pepř, chillies)

Podle botanického původu:

  • plody a semena
  • květy a poupata
  • kůra
  • kořeny a oddenky
  • listy a natě

Plody a semena

  • Pepř
  • Muškátový ořech a květ
  • Paprika
  • Hořčičné semeno
  • Chillies
  • Nové koření
  • Kardamon
  • Sezamové semínko
  • Kmín
  • Jalovec
  • Kmín římský
  • Badyán
  • Anýz
  • Vanilka
  • Koriandr
  • Fenykl

Květy a poupata

  • Hřebíček
  • Šafrán
  • Kapary
  • Levandule

Kůra stromů

  • Skořice

Směsi koření

Usnadňují přípravu pokrmů. Rozlišují se jednoúčelové směsi (např. Zabijačkové koření, Koření na špagety a další)
nebo víceúčelové směsi (např.: kari koření, Chilli koření a další) a směsi koření se solí.

  • Mletá masa
  • Barbecue
  • Gulášové koření
  • Zabijačkové koření
  • Kari
  • Čína
  • Ryby
  • Perníkové koření
  • Kuře pečené a další.