Obsah
Med je sladká viskózní tekutina produkovaná včelami a jiným hmyzem z nektaru rostlin.
Med je výrazně sladší než cukr a má chemické vlastnosti, které jej činí atraktivním pro užití v pekařství. Med má charakteristickou chuť pro kterou jej někteří lidé preferují před cukrem a jinými sladidly.
Tekutý med se nezkazí. V něm obsažené vysoké koncentrace cukrů zabijí bakterie plasmolysou (odnětím vody z buňky).
Složení medu
- Ovocný cukr – 38 %
- Glukóza – 31 %
- sacharóza
- vlhkost
- jiné cukry – 9 % (sladový cukr…)
Analýza obsahu cukru v medu je používána při odhalení falšování medu.
Druhy medu
Příchuť a barva medu záleží na zdroji nektaru. Obyčejné chuti medu zahrnují pohanka, jetel, ostružina a borůvka.
Protože med jen vzácně pochází z jediného druhu květu, přijímá med chuť převládajících rostlin v oblasti.
Med má významné antibakteriální vlastnosti.
Použití medu
Med se používá především při vaření, pečení, na mazání chleba či topinek, a přidává se do různých nápojů, například do čaje.
Protože je med hydroskopický (odebírá vlhkost ze vzduchu), malé množství medu přidaného do pečiva zpomalí tvrdnutí. Surový med také obsahuje enzymy, které pomáhají v jeho trávení, vitamíny a antioxidanty.
Med je hlavní součástí medoviny, která je také známá jako medové víno a metheglin. Je také používán jako přísada do piva.
Med je používán v tradiční lidové medicíně a je vynikající přirozený ochranný prostředek.