Obsah
Mléko patří mezi základní potraviny, je biologicky a energeticky hodnotné, obsahuje živiny ve vhodném poměru a je dobře stravitelné.
Složení mléka
- 87 % vody
- 13 % sušiny
Sušinu tvoří:
- plnohodnotné bílkoviny, hlavně kasein – sráží se kysáním (sýry)
- mléčný tuk – v podobě kuliček – napovrch (smetana)
- laktóza – mléčný cukr – kysáním se mění na kyselinu mléčnou
- nerostné látky – vápník aj.
- vitamíny – B2, A, D
Mlékárenská úprava mléka
- pasterace – zahřátí na 85 °C – zničení mikroorganismů – delší trvanlivost
- uperizace- zahřátí na 150 °C a prudké ochlazení – trvanlivé mléko
- homogenizace – roztříštění tukových kuliček
- egalizace – úprava na určitou tučnost
Mikroflóra mléka
Obsah ušlechtilých, zvlášť vypěstovaných kultur mikroorganismů, např. plísní, kvasinek (využití při výrobě mléčných výrobků)
Druhy mléka
- plnotučné
- polotučné
- odtučněné (nízkotučné)
Smetana
Mléčný tuk. Odstřeďováním vzniká:
- 6 % tuku – do kávy
- 12 % tuku – do omáček
- 33 % tuku – na šlehání (šlehačka)