Obsah jednotlivých látek v ovoci je rozdílný podle odrůdy, způsobu pěstování, zralosti, klimatických podmínek a správného uskladnění.
V průměru obsahuje:
- 70% -90% vody (např. dužnaté ovoce)
- 0,2 – 10% bílkovin
- až 60 % tuku (skořápkové)
- 10 % – 18 % cukru
- nerostné látky (Ca , P, Fe..)
- vitamíny B1, B2, karoten, provita
Kromě těchto látek i další látky, např. pektiny, celulózu, kyseliny, barviva, aromatické látky.
Rozdělení ovoce
- Jádrové – jablka, hrušky atd.
- Peckové – švestky, třešně, broskve, meruňky atd.
- Bobulové – rybíz, maliny atd.
- Skořápkové – vlašské ořechy, lískové atd.
Podle místa pěstování:
- domácí (mírné pásmo)
- jižní (subtropické a tropické)
Z jižního ovoce jsou hodně prodávané citrusové plody – citrony, pomeranče, grapefruity a mandarinky. K jižnímu ovoci také patří banány, ananas, kiwi, mango, avokádo a další