Ovoce

Obsah jednotlivých látek v ovoci je rozdílný podle odrůdy, způsobu pěstování, zralosti, klimatických podmínek a správného uskladnění.

V průměru obsahuje:

  • 70% -90% vody (např. dužnaté ovoce)
  • 0,2 – 10% bílkovin
  • až 60 % tuku (skořápkové)
  • 10 % – 18 % cukru
  • nerostné látky (Ca , P, Fe..)
  • vitamíny B1, B2, karoten, provita

Kromě těchto látek i další látky, např. pektiny, celulózu, kyseliny, barviva, aromatické látky.

Rozdělení ovoce

  1. Jádrové – jablka, hrušky atd.
  2. Peckové – švestky, třešně, broskve, meruňky atd.
  3. Bobulové – rybíz, maliny atd.
  4. Skořápkové – vlašské ořechy, lískové atd.

Podle místa pěstování:

  • domácí (mírné pásmo)
  • jižní (subtropické a tropické)

Z jižního ovoce jsou hodně prodávané citrusové plody – citrony, pomeranče, grapefruity a mandarinky. K jižnímu ovoci také patří banány, ananas, kiwi, mango, avokádo a další