Škrob

Škrob (amylum) je bílý prášek bez chutě a vůně, nerozpustný ve studené vodě.

Chemické vlastnosti

Škrob je polysacharid složený ze dvou různých polysacharidů: amylózy a amylopektinu. Škrob kromě glukózy obsahuje v malém množství lipidy, proteiny a zhruba 25 až 35 % vody. Zahříváním škrobu se tvoří škrobový maz, jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza. Pražením škrobu se tvoří dextrin.

Zdroje a využití škrobu

Škrob patří mezi hospodářsky nejdůležitější polysacharidy. Ukládá se v rostliách (semenech či hlízách brambor, kukuřice, pšenice, rýže) ve formě škrobových zrn.

Zvláště bohaté na škrob jsou brambory, banány, obilniny a tapioka. Podle surovin, ze kterých je vyroben, rozeznáváme škrob bramborový, kukuřičný, pšeničný, rýžový a jiné. Vyrábí se z něj také lepidla, používá se v potravinářství (např. pudinkové prášky).

Získávání škrobu je mechanické. Surovina je rozdrcena a škrob je z ní získán vypíráním.