Obsah
Těstoviny se vyrábí sušením nekvašeného těsta. Mají poměrně vysokou výživnou hodnotu. Biologická hodnota stoupá s obsahem vajec. Mají dobrou stravitelnost, rychlou přípravu a značnou trvanlivost.
Výroba těstovin
Těstoviny se vyrábějí z pšeničné mouky, vody a přísad (vajec, zeleniny, sojové mouky).
Nejvhodnější surovinou pro výrobu je semolina (krupice z tvrdé pšenice). Těstoviny z ní se nerozvářejí a jsou chutnější. Některé speciální druhy těstovin se vyrábějí z jiných druhů mouky (celozrnné, rýžové, kukuřičné aj.)
Tuhé těsto se tvaruje válcováním, které se dále řeže na tvary (široké nudle, fleky), nebo se těsto lisováním protlačuje přes profilované matice na různé tvary (makarony, špagety, mušle). Nakonec se provádí sušení teplým vzduchem.
Druhy těstovin
Podle složení dělíme těstoviny na:
- vaječné (např. trojvaječné, pětivaječné)
- bezvaječné
Podle délky dělíme těstoviny na:
- Dlouhé (200 – 500 mm př. špagety, makarony)
- Střední (10 – 100 mm př. kolínka, široké nudle, fleky)
- Krátké (3 -8 mm př. flíčky, kroužky, mašličky)
Podle použití dělíme těstoviny na:
- Zavářkové (nudle, drobení, flíčky)
- Přílohové (špagety, makarony, kolínka, penne)
Vady těstovin
Popukaný povrch (vzniká prudkým sušením), rozvařivost, napadení zavíječem moučným a roztočem moučným, drobivost.
Skladování těstovin
V čistých, vzdušných a dobře větratelných místnostech.
Těstoviny je potřeba chránit před vlhkem, slunečním zářením a živočišnými škůdci.