Při výrobě kávy se z plodů odstraní dužnina a slupka, čímž se získá tzv. zelená káva. Výrobek získaný pražením zelené kávy se nazývá pražená káva.
Aby výrobci získali požadovanou chuť, vůni, jemnost a další vlastnosti nápoje, sestavují různé směsi káv z několika druhů kávovníků.
Káva obsahuje podobně jako pravý čaj alkaloid kofein, který má povzbuzující účinek. Kofein v kávě však působí rychleji a výrazněji (na rozdíl od čaje) a jeho účinek rychleji odezní.
Největšími producenty kávy jsou – Brazílie, Kolumbie, Kostarika, Keňa a další.
Druhy kávy v prodeji
- Káva (pražená – zrnková, mletá)
- Instantní káva, kávový extrakt, rozpustná káva
- Káva bez kofeinu
Kávoviny
Kávoviny jsou výrobky získané pražením různých částí rostlin – čekanky, obilovin, sladu a fíků. Kávoviny poskytují nápoj vzhledem a chutí podobný kávě.
Kávoviny se člení na:
- Pražené – jednodruhové – Žitovka
- Instantní – směsi s kávou
- Rozpustné – směsi s jinými složkami – Melta