I kuchaři potřebují vhodné oblečení
Vaření v domácnosti je v mnoha ohledech odlišné od vaření v restauracích. Zatímco doma musíme zvládnout ukuchtit maximálně několik málo porcí, v profesionálním provozu jich je potřeba vykouzlit mnohonásobně více.
Aby toho byli kuchaři schopni, potřebují nejen vhodné suroviny a nástroje, ale rovněž i dostatečně dobré odění.
Rondon je dnes již standard
Asi tím nejznámějším druhem kuchařského oblečení je rondon. Ten má vypadat k světu a zároveň být praktický.
Správný kuchařský rondon totiž musí být dostatečně prodyšný, sát pot a zároveň chránit před případným popálením. K tomu může dojít v kuchyni velice snadno, třeba i při míchání omáčky.
Jak již bylo naznačeno o pár řádků výše, u rondonu jsou podstatné také jeho estetické kvality. Hlavně luxusnější podniky od svých kuchařů často vyžadují, aby chodili ve stejnobarevných rondonech.
Rondony běžně nosí jak pánové, tak i dámy. Dají se pořídit i v unisex verzi, avšak takovéto modely nejsou příliš vyhledávané. Neposkytují totiž dostatečné pohodlí.
Kvalitní kalhoty
Stejně jako rondony, tak také kuchařské kalhoty musí disponovat dostatečnou prodyšností a zároveň poskytovat protekci proti případnému popálení. Z toho důvodu není vhodné, aby pracovníci v kuchyni nosili rifle či jiné druhy běžných kalhot.
Kalhoty by samozřejmě měly být maximálně pohodlné. Jejich nositel se v nich totiž musí cítit co možná nejlépe. Standardně se používají modely s dlouhými nohavicemi, avšak v horkých dnech se dají použít i alternativy s krátkými nohavicemi.
Slušivá čepice
Čepice se v profesionálních provozovnách používají zcela běžně. I když jsou často velmi slušivé, estetika zde hraje pouze podružnou roli. Hlavním důvodem k nošení čepic je zabránit vlasům v padání do pokrmů.
Tento druh kuchařského oblečení se běžně vyrábí v nepřeberném množství variací. Některé čepice působí nenápadně, jiné jsou velice výrazné. Všechny typy by však měly být v první řadě maximálně funkční.