Obsah
Cukrářské výrobky mají většinou sladkou chuť, lákavý vzhled a zpravidla krátkou trvanlivost. Skládají se obvykle ze tří částí:
- korpus – je základní hmota, obvykle pečená
- náplň – tvoří různé krémy a nádivky
- poleva
Cukrářské výrobky se připravují z mouky, cukru, tuku, vajec, mléka, kakaa, jádrovin, medu, ovoce, čokolády apod.
Korpusy
Jsou upečená těsta a hmoty, které se podle charakteru výroby rozlišují na:
- linecké těsto – základní surovinou je mouka, tuk, cukr v poměru 3:2:1. Mohou se přidávat různé přísady.
- linecké těsto třené – připravuje se ze stejných surovin jako linecké těsto, obsahuje více tuku, má volnější konzistenci, zpracovává se stříkáním.
- vaflové těsto – připravuje se z mouky, tuku, cukru, jádrovin v poměru 2:2:1:1. Mohou se přidávat přísady (skořice, kakao, vanilkový cukr apod.)
- listové těsto – upravuje se z mouky, vody, tuku, octa, soli a malého množství žloutků. Vodová a tuková část se společně několikrát provalují a překládají.
- pálené těsto – výroba z vajec, vody, tuku, soli a mouky. Atd.
Náplně
- bílkový sníh
- šlehačka
- pařížský krém – ušlehaná svařená smetana s čokoládou
- tukové krémy
- žloutkové krémy
- tuhé nádivky – kaštanová, nugátová, ořechová aj.
Polevy
Fondánová, bílková, rosolová, čokoládová. Nebo se používají tvárlivé hmoty např. griláž, marcipán apod.
Jakostní výrobek má lákavý vzhled, příjemnou vůni a chuť.
Trvanlivé pečivo
Hlavní surovinou je hladká pšeničná mouka, v malé míře žitná (perníky).
Další suroviny: cukr, škrobový sirup, med, tuky, sušené mléko, sušená vejce, sladový výtažek, kypřidla, koření, silice, aroma a další
Dělení trvanlivého pečiva
- Perníky – na strouhání, plněné, plněné máčené, glazované perníčky…
- Sušenky – neplněné, plněné (Disko), plněné polomáčené, máčené…
- Oplatky – na zmrzlinu, plněné, polomáčené, máčené…
- Suchary – dietní, karlovarské dětské…
- Piškoty – dětské, cukrářské
Cukrovinky
Cukrovinky mají vysokou energetickou hodnotu, neobsahují ale žádné biologicky cenné látky.
Dělíme je na:
- nečokoládové – výrobky z cukru, škrobového sirupu, medu, tuku, sušeného mléka, barviv, aromat a dalších látek (kandyty – tvrdé bonbony zpracované lisováním – drops(bez náplně), furé – s náplní)
- čokoládové – máčené, lisované, dražé